Informatii si sfaturi despre intretinerea de iarna a bateriei auto
Problema bateriei auto este una dintre cele mai frecvente cauze ale defectiunilor. Aceste defectiuni, cauzate de bateria masinii, devin si mai frecvente pe timpul iernii. Intelegerea cauzelor si asigurarea depozitarii si intretinerii corespunzatoare poate evita problemele tehnice cauzate de aceasta.
Efectul frigului asupra bateriei
Bateria functioneaza pe baza reactiilor chimice. Aceste reactii chimice vor incetini pe vreme rece, vor reduce capacitatea bateriei si vor ingreuna pornirea motorului. Bateria trebuie sa se incarce mai mult iarna decat vara, iar generatorul este mai greu de incarcat in timp ce conduci.
Iarna, masina utilizeaza mai multi consumatori de energie electrica, spre exemplu: faruri, iluminat, incalzire interioara, a parbrizului, a oglinzii, incalzirea scaunelor. Aceste dispozitive folosesc mai multa baterie, mai ales daca masina dispune și de tehnologie start-stop. Daca bateria este instabila, uzata, functia start-stop se poate opri, ceea ce are un efect negativ asupra consumului și creste costurile de combustibil.
Intretinerea bateriei de iarna
Ca prim pas, bateria are un efect bun atunci cand este pastrata calda. Daca putem parca intr-un garaj, daca este posibil, atunci cel mai bine este un garaj incalzit.
Inainte de aparitia frigului, scurgeti si incarcati complet bateria o data, apoi masurati sau incercati, daca este posibil, sa verificati intregul sistem electric.
De asemenea, este important sa verificati cablurile electrice, conectorii si bornele bateriei pentru a nu mai avea slabiciune, ondulatie si rugina. Este recomandabil sa atasati cablurile agatate la corp, pentru a verifica integritatea izolatiei la capetele cablului, precum si pentru a inspecta vizual izolarea cablurilor electrice pentru fisuri.
Deplasarea, agatarea si izolarea cablurilor defecte si a conectorilor pot provoca, de asemenea, probleme electrice si scurtcircuite. De obicei, este bine sa inlocuiti bateriile dupa cinci ani de utilizare, chiar daca nu prezinta semne de uzura.
Puteti prelungi durata de viata a bateriei auto, urmand cateva reguli simple. Dupa ce ati terminat calatoria, asigurati-va ca toate echipamentele electrice si consumatorii sunt opriti dupa oprirea motorului.
Daca nu monitorizati si consumatorul electric ramane aprins (in afara alarmei, desigur), atunci acesta va fi alimentat de baterie dupa oprirea motorului, ceea ce va reduce incarcarea din baterie.
Un far a uitat aprins poate descarca complet bateria intr-o zi sau doua. Daca simtim in mod repetat ca nu putem sa pornim masina folosind demarorul, este posibil ca unul dintre consumatorii nostri sa fi ramas aprins si sa fi descarcat complet bateria.
Daca masina nu porneste iata cateva sfaturi care va vor ajuta:
- Opriti toate echipamentele electrice, farurile, etc. inainte de a porni.
- Apasati ambreiajul pentru a face rotirea motorului mai usoara.
- Asteptați cateva minute intre porniri
- Nu rotiti cheia de pornire mai mult de sase sau sapte secunde, incercati mai degraba sa porniti de mai multe ori.
- Nu rotiti cheia de pornire mai mult de sase sau sapte secunde, incercati mai degraba sa porniti de mai multe ori.
- Daca bateria este slaba, incercati sa utilizati un asistent de pornire
In ceea ce priveste bateriile, se poate spune, de asemenea, ca „ieftin” nu va fi neaparat ieftin, iar „scump” nu va fi neaparat scump. Daca ni se intampla sa ne lasa bateria intr-un loc pustiu, sau chiar intr-o tara straina, asistenta tehnica va fi cu siguranta costisitoare. Bateriile„scumpe ”, pe de alta parte, sunt de regula maimai fiabile si mai stabile decât omoloagele sale mai ieftine.
Daca va confruntati cu dificultati in pornirea masinii, va asteptam la GLA pentru o diagnoza auto completa si inlocuirea bateriei si a pieselor necesare.